Ernæringsekspert Susan Bowerman viser, hvordan mindre opskriftsændringer kan give store kaloriereduktioner. Få ingrediensmæssige udskiftninger kan gøre de hjemmelavede retter langt mere velafbalancerede. Første skridt i opskriftsændringerne er at kigge på ingredienserne. Prøv om du kan finde nogle bedre alternativer for at skære ned på fedt og kalorier eller for at sætte skub i næringsværdien.

  • Kan du bruge almindelig yoghurt i retten i stedet for creme fraiche?
  • Vil hakket kalkun være lige så godt at bruge som hakket oksekød?
  • Kan du tilsætte flere fibre ved f.eks. at bruge brune ris i stedet for hvide?

Kan du måske tilsætte lidt frugt i salaten eller som ekstra tilbehør? Ved at udskifte ingredienserne med nogen, der giver næsten den samme smag, kan du nemt skære ned på antallet af kalorier.

  • Damp sæsonens grøntsager sammen med citron, eddike, krydderurter, løg, hvidløg og krydderier frem for at bruge smør eller saucer.
  • Frosne grøntsager og frugt er lige så næringsrige og friske og koster måske mindre. Derved har du mulighed for at spise fødevarer, der måske ikke fås hele året.
  • Fordobl opskriften, når du tilbereder retter, der er fryseegnede – f.eks. supper, gryderetter og sammenkogte retter. Derved kan du tage noget sundt op af fryseren og opvarme det i stedet for at ty til takeaway, når du er træt og ikke orker at lave mad.
  • Tilsæt grøntsager i tern til supper, sammenkogte retter, farsbrød, tun- eller kyllingesalat og pastasaucer for at begrænse mængden af kalorier og øge næringsindholdet.
  • Brug mørkegrønne bladgrøntsager i stedet for icebergsalat i salater.
  • De indeholder flere næringsstoffer