Cola er mere usundt for din krop, end du tror

Cola er mere usundt for din krop, end du tror

Martin Hedegaard

Når tørsten og den søde trang melder sig, er der mange, der tyr til læskende drikke såsom cola og andre slags sodavand. Selvom det straks slukker tørsten og tilfredsstiller den søde tand, er det ikke en drik, man bør indtage store mængder af. Det er nemlig en del mere usundt for kroppen at indtage den brune drik med den røde etiket, end de fleste tror. Udover at sodavand er fyldt med sukker, der sætter sig på sidebenene, sætter det også gang i mange processer inde i kroppen. Sidstnævnte er det kun de færreste, der kender til.

Det sker der i din krop, når du drikker sodavand

Vi bliver ofte spurgt ”er cola usundt?”. Det kan vi svare på ganske kort; ja, det er det. Allerede fra det øjeblik, du begynder at drikke en cola, påvirker den din krop. Og påvirkningen stopper ikke, når du stopper med at drikke. Den fortsætter i helt op til en time, efter du har drukket den sidste tår.

Nedenfor har vi lavet en tidslinje, som beskriver, hvad der sker, når du drikker sodavand.

Efter 10 minutter: Dit daglige sukkerindtag nås eller overskrides

Anbefalingerne for hvor meget sukker, vi bør indtage dagligt, justeres hele tiden ned, så tallet bliver lavere. Ifølge de seneste anbefalinger bør max 5 procent af vores daglige indtag være sukker. Det svarer til cirka 25 gram eller seks sukkerknalder. Til sammenligning er der 25 sukkerknalder i en halv liter Coca Cola.

Så snart du har drukket sodavand, ryger den store mængde sukker ned i dit system. Med en sodavands høje indhold af sukker overskrider du derfor dit anbefalede daglige indtag af sukker.

Efter 20 minutter: Blodsukkeret stiger, og sukkeret omdannes til fedt

Fra du har drukket en cola, går der max 20 minutter, før dit blodsukker begynder at stige stødt, hvorefter din insulinproduktion også begynder at stige. Dette er en kompleks proces, som ender ud i, at din lever reagerer på insulinen ved at omdanne store mængder sukker til fedt.

Efter 40 minutter: Din krop optager koffeinen

Når der er gået cirka 40 minutter, har din krop optaget alt det koffein, der er i colaen. Du oplever, at du føler dig mere frisk, men hvad du ikke ved er, at der foregår ting i kroppen, som er usunde for den. Den reagerer ved at udvide dine pupiller, samtidig med at dit blodtryk stiger, og din lever pumper sukker ud i dit blodomløb.

Efter 45 minutter: Kroppens dopaminproduktion øges

Efter cirka tre kvarter øges produktionen af dopamin, som stimulerer nydelsescenteret i din hjerne. På dette tidspunkt vil du føle tilfredsstillelse, velbehag og lykke. Når folk bliver afhængige af cola eller anden form for sukker, skyldes det, at de bliver afhængige af at opleve denne følelse af nydelse.

Efter 1 time: Sukkerchokket begynder

Efter cirka en time begynder sukkerchokket. Når dette sker, får du en ustyrlig trang til mere sukker. Dette skyldes, at dit blodsukker er faldet så meget, at din krop reagerer som om, den er i beredskab. Den sender signaler ud, som siger, at den skal have mad her og nu – helst med så meget sukker som muligt. Dette betyder, at man flår køkkenskabene op for at finde noget usundt mad.

Ingredienserne i cola ødelægger din krop

Det er ikke kun den måde sodavand påvirker os på, der er usundt for os. Det samme er de ingredienser, sodavand er lavet af. Det er komplekst at forstå, hvordan man laver sodavand, og der findes stort set ingen producenter, som vil afsløre deres opskrifter. Grundlæggende set ved vi dog, at sodavand indeholder:

  • Sukker
  • Koffein
  • Fosforsyre

Sukker får dig til at tage på

Hvis du vil holde vægten, er det en dårlig idé at drikke sodavand. Cola – og sodavand generelt - indeholder nemlig et meget højt indhold af sukker, som vi allerede har været inde på. Hvis du vil leve et sundt liv, bør du skære ned på sukker. Sukker er også den helt store synder, hvis du forsøger at tabe dig, fordi det indeholder meget energi. Hvis du indtager meget sukker, øger du derfor risikoen for at tage på væsentligt.

Udover at sukker indeholder meget energi, er det også med til at øge kroppens insulinniveau, hvilket giver et højere blodtryk, et forhøjet kolesteroltal og potentielt hjertekarsygdomme.

Koffein kan medføre søvnløshed og uro

Du kender sikkert til koffeins opkvikkende effekt – især hvis du drikker kaffe. Det kan ikke bevises, at koffein har skadelige langtidseffekter, men et højt indtag af koffein kan være usundt for kroppen. De hyppigste bivirkninger er maveproblemer, rytmeforstyrrelser af hjertet, søvnløshed, forhøjet blodtryk, et øget kolesterolniveau samt udtømning af mineraler og vitaminer i kroppen. De fleste vil også opleve, at de får et usundt søvnmønster, og at de oplever hyperaktivitet og føler sig urolige.

Fosforsyre forstyrrer kroppens kalkbalance og ødelægger tænderne

Sodavand indeholder fosforsyre, der er en stærk syre, som kroppen skal bruge kalk til at regulere, så dens syre-base balance bliver normal igen. Hvis man ikke indtager nok kalk, tvinges kroppen til at frigøre det fra knoglerne til dette. På denne måde forstyrres vores krops evne til at bruge kalcium, hvilket kan betyde, at knoglerne bliver blødere, og at man får knogleskørhed.

Fosforsyre påvirker også vores tænder og deres emalje. Hver eneste gang du tager en tår, bades dine tænder i syre, hvilket ødelægger dem. Udover at syreren ødelægger dine tænder, sørger sukkeret i sodavand også for at give næring til carisbakterier, som er de bakterier, der laver huller i tænderne.

Er det sundere at drikke Cola Light og Cola Zero?

Nu da vi har forklaret, hvorfor cola er usundt, overvejer du sikkert at skifte til light sodavand - hvis du da ikke allerede har gjort det. Før du gør dette, bør du vide, at også lightprodukter indeholder ingredienser, som er dårlige for din krop.

Selvom lightprodukter såsom Cola Light og Cola Zero ikke indeholder sukker, er det lavet af nogle andre ting, som heller ikke er sunde for kroppen. Ligesom ”almindelig” cola indeholder de også syre, som ætser tænderne. Derudover er der blandt andet sødemidlet Aspartam i.

Aspartam er et af de mest omdiskuterede sødestoffer i dag. Af nogle forskeres beskyldes det for at øge risikoen for knoglebrud og at være kræftfremkaldende, mens andre mener, at det ikke er usundt for kroppen i mindre mængder.

Overvej, om cola er det værd

Uanset om du drikker almindelig cola, eller om du tyr til light-versioner, bør du overveje en ekstra gang, om det er nødvendigt at udsætte din krop for den effekt, cola har.

Skriv en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres